Tuesday, August 19, 2014

Sådan støber du beton-rabarberblade.....

Jeg har længe haft lyst til at prøve at lave afstøbninger af rabarberblade. I lørdags var jeg endelig nået dertil hvor både betonen var i hus, jeg havde en eftermiddag uden planer og vejret var rimeligt uden alt for meget regn!

Jeg havde set en lille notits i et blad, jeg stødte ind i på Ærø i sommerferien. Notitsen handlede om, hvordan man kunne lave afstøbningerne... Jeg tror at jeg huskede det hele, så her får du versionen med mine ord. 1. Jeg startede med at dække havebordet af med tyk plastik og lave nogle sandbunker på størrelse med rabarberblade. Til min gru opdagede jeg, at jeg ikke havde så mange fine rabarberblade tilbage, så jeg planlagde at bruge store blade fra min squashplante også.


 1. Så rørte jeg betonen. Jeg havde købt en færdig blanding i byggemarkedet, så der skulle kun tilsættes vand! Dejlig nemt, ikke noget med blandingsforhold og sand og cement..... Jeg rørte betonen med en boremaskine med et "murer-piskeris" sat for enden. Man kan godt blande sin beton ved at røre rundt med et redskab med hånden i et stykke tid. Betonen skal være våd uden at være flydende. Er den for tør vil den ikke løbe ned mellem alle bladenes små bladribber.


 1. Nu ar det tid til at plukke bladene og lægge dem på sandbunkerne med oversiden nedad. Sandbunkerne havde jeg klappet til små pæne buede sandslotte, så mine beton-blade kunne blive som et fad eller en flad skål. 

 1. Når bladet ligger på plads lægger du betonen på med en murerske eller en lille skovl. Det skal IKKE gå ud over bladets kant. Jeg lagde et lag på ca 2-3 cm. Til sidst glattede jeg bunden. så jeg er rimelig sikker på, at mine "fade" eller fuglebade eller have-pynt kan ligge fast uden fx at vippe, hvis de står på fliserne. Husk ar betonen skal ligge på BAGSIDEN  af bladet. Det er der strukturen er!


 1. Nu er det bare at vente...... Jeg tror 2-3 dage er bedst. Hvis det er knas-tørt vejr er det bedst at holde betonen fugtig. Fx ved at dække over med endnu et stykke plastik. Det var ikke noget problem her i den regnfulde søndag, der fulgte efter lørdagen. Jeg venter stadig og viser jer resultatet en af de aller nærmeste dage... Jeg havde forøvrigt lidt ekstra beton, så jeg lavede nogle mindre afstøbninger med staudeblade fra haven.Jeg satser på at det bliver små mini-fine skåle, jeg kan bruge til nødder til jul..... Men nu må vi se......... Kommer snart!
God fornøjelse. Det er sjovt og nemt!!!! (Min mand og jeg har støbt alle vores vinduskarme her i huset i hvid beton, for nogle år siden.)
Maria

Fire dage senere:
Her ser I de færdige betonstøbninger:


4 comments:

 1. Replies
  1. Jeps. De er blevet gode synes jeg..... Du skulle prøve en dags tid.....

   Delete
 2. De er bare så flotte :-) Hvilken type sand har du brugt?

  ReplyDelete