Monday, September 19, 2016

Lav bogstaver i ler. R som ræv! Eller mange andre


Mål dansk: Kendskab til r. Lyd og udseende.
Mål billedkunst: Eleven kan fremstille rumlige konstruktioner. Eleven har viden om sammenføjningsteknikker,
Dette skal du bruge: Ler, en skål vand. En ler-ovn. Eventuelt glasur.

Du kan lave bogstaver enten i almindeligt ler, modellervoks, selvhærdende ler, saltdej eller som her, hvor vi har brugt porcelæns-ler. Disse bogstaver er lavet af en dreng, som jeg har til eneundervisning i læsning. Drengen har ualmindeligt svært ved at huske bogstaverne, når han selv skal producere/skrive dem. Vi har tegnet, kigget i ordbøger, skrevet, formet i ler og meget andet for at han skal huske på dem. Jeg har dog erfaret, at måden han husker bogstaverne bedst på, er at vi hver gang siger p som pingvin, g som gris osv. Det samme billede nævnes hver gang. Vi har de samme bogstaver og billeder på et skriveunderlag, så han kan orientere sig der også.
Jeg har lavet modellervoksbogstaver flere gange med klasser og de elsker det.

Sådan gør du:
Find alle materialer frem. Start med at sige lyden for r sammen i klassen. Skriv store r'er i luften. Husk rigtig skriveretning!
 Lær eleverne at føje leret rigtigt sammen, så det ikke går fra hinanden i brændingen. Vi dem, hvordan man glatter leret med lidt vand på fingeren og ikke for meget :-)
 I kan jo nøjes med at lave R og r. Men man kan jo sagtens lave mange bogstaver eller eventuelt sit eget navn?????
 Min drøm er, at få en af mellemtrinsklasse til at lave hele alfabetet (store og små bogstaver) til indskolingen. Bogstaverne skal glaceres røde og blå (vokaler og konsonanter). Så skal de alle limes op på nogle finer-plader, som er udskåret som bogstavhuse i rette størrelse. Disse skal hænge i børnehøjde, så indskolingsbørnene har mulighed for at "føle bogstavets form.
Det kunne se så fedt ud...... Jeg må have fat i en mellemtrins-billedkunstlærer!!!!!

No comments:

Post a Comment